Sto let Turistovskega kluba Skala
Turistovski klub Skala je bil kot alpinistični klub ustanovljen 2. februarja 1921 v Ljubljani...
avtor
Žiga Černe
 
Iz družine idealističnih, celo romantičnih, v gore zaljubljenih rosno mladih ljudi je v obdobju med obema vojna nastala močna organizacija – Turistovski klub Skala. Pomenil je začetek organiziranega slovenskega alpinizma. Obdobje delovanja Skale velja za eno najbolj vsestransko bogatih v slovenski planinski – gorniški zgodovini. Skrbeli so za plezanje in alpinistiko, smučanje in sankanje, za kulturno dejavnost, gradnjo zavetišč, markiranje poti in reševanje ponesrečencev, pa tudi za razvedrilo in izlete.
 
Klub je bil ustanovljen na svečnico, 2. februarja, leta 1921. V dvajsetih letih delovanja je zrasel v močno avantgardno organizacijo. V začetku druge svetovne vojne je prenehal delovati, v devetdesetih letih dvajsetega stoletja pa je njegov duh ponovno oživel.
 
Vabljeni, da se pridružite na kolokviju ob častitljivi obletnici, ki bo zaradi epidemije z virusom Covid – 19 potekal preko Zooma. Vsi, ki se želite pridružiti, pošljite svojo namero na matjaz.podlipnik@planinskimuzej.si in pravočasno vam bodo poslali povezavo do srečanja, kjer boste ob zanimivih prispevkih številnih renomiranih avtorjev lahko podali svoje mnenje, jim postavili vprašanja in spoznali marsikaj novega.
 
Program kolokvija preberite na www.planinskimuzej.si.

koledar dogodkov
...vse prireditve na enem mestu
10.10 5. tek za Kranj - virtualno
14.09 Goni z menoj v toplice! (virtualno)
10.10 Ajdovski tek: waknu izziv
01.01 Prijatelji Bohorja (celoletna akcija)
01.01 Tek.si Šola teka 2021