Ukrepi in priporočila PZS
Planinska zveza Slovenije, do nadaljnega odsvetuje odpoved vseh aktivnosti v gorskem svetu...
avtor
PZS
 

Obiskovalce gorskega sveta, planince, alpiniste, plezalce, turne smučarje, kolesarje in druge pozivamo, naj se glede na trenutne razmere vsem aktivnostim v gorskem svetu odpovejo. Odsvetujemo vse skupne dolinske aktivnosti v okviru društev, odsekov ali posamezno organiziranih skupin!

Enako svetuje tudi Gorska reševalna zveza Slovenije, kjer opozarjajo, da omejitve veljajo tudi pri gorskem reševanju. Ob sumu na okužbo ponesrečenca z virusom SARS-Cov-2 bodo piloti prevoz s helikopterjem zelo verjetno odklonili, gorski reševalci pa bodo najprej poskrbeli za lastno varnost - reševanje se tako lahko precej zaplete, saj v tej situaciji ni nič samoumevno.

Vlada RS je poostrila ukrepe za zajezitev širjenja koronavirusa in izdala odlok o začasni prepovedi prodaje blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji. Sem se uvrščajo gostinske in nastanitvene dejavnosti, kar pomeni, da je prepoved obratovanja tudi za vse planinske koče, ki ostajajo zaprte do preklica.

Pozivamo k upoštevanju naslednjih priporočil:

  • Planinska društva oz. klubi in njihovi odseki naj začasno ustavijo izvajanje vseh dejavnosti - planinskih izletov, dejavnosti alpinističnih, športnoplezalnih, turnokolesarskih, turnosmučarskih in planinskih šol, tečajev, usposabljanj, družabnih dogodkov, krožkov, občnih zborov ... 
  • Članstvo alpinističnih in športnoplezalnih odsekov in klubov naj ne izvaja šol in kakršnih koli, tudi športnoplezalnih vzponov.
  • Planinske koče so do nadaljnjega zaprle svoja vrata, prav tako plezalni centri in telovadnice. Zavedajmo se, da vsako druženje, bodisi na turi, v plezališču ali avtomobilu, pomeni nepotrebno izpostavljanje prenosa virusa
  • Možnost prenosa okužbe tudi z dotikanjem površin, na katere se je prenesel virus z dotikom človek-predmet in tudi predmet-predmet. Izpostavljamo jeklenice, kline in skobe na planinskih poti, ograje, klopce in oprimke v plezalnih centrih in plezališčih. Na površinah virus lahko preživi tudi več dni!
  • Priporočamo, da se vse načrtovane gorniške aktivnosti v tujini do preklica odpovejo.
  • Strokovni služba PZS delo opravljamo od doma - kontaktirate nas lahko preko elektronske pošte. Včlanjevanje je možno preko portala clanarina.pzs.si. Planinska trgovina je zaprta, izdelke iz naše ponudbe lahko naročite v naši spletni trgovini.
Pri preprečevanju okužbe z virusom SARS-CoV-2 je tako kot pri drugih nalezljivih bolezni, ki povzročajo okužbe dihal, priporočljivo upoštevati naslednje vsakodnevne preventivne ukrepe Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Le skupaj lahko pripomoremo k zajezitvi širjenja okužbe z novim koronavirusom, zato je še posebej pomembno, da vsi skupaj in vsak posameznik delujemo odgovorno in preventivno za skupno dobro.


koledar dogodkov
...vse prireditve na enem mestu