Julijske Alpe v štirih vodnikih in pod snežno odejo
Planinska založba PZS je izdala še zadnjega izmed štirih vodnikov po Julijskih Alpah...
avtor
Manca Ogrin, PZS
 

V novih vodnikih avtorji Klemen Janša, Jože Drab, Andraž Poljanec in Roman Tratar sistematično popisujejo vse, od najmanj zahtevnih označenih planinskih poti, do zahtevnih brezpotij in celo lažjih plezalnih smeri. Privlačni planinski cilji, a le s primerno opremo, znanjem in izkušnjami, sploh zdaj, ko je gore pobelil sneg in so ob svoji zimski mogočnosti še nevarnejše. Zato je poznojesenski čas primeren, da preverimo opremo in ob planinskih zemljevidih, vodnikih in leposlovju pripravimo načrte za sončne dni s stabilno snežno odejo.

Prvi je izšel vodnik Julijske Alpe: skupini Mangarta in Jalovca, ki se pod avtorstvom Jožeta Draba osredotoča na severozahodni del Vzhodnih Julijskih Alp z opisi najbolj znanih slovenskih vrhov, pa tudi nekaterih najbolj cenjenih kotičkov za iskalce gorske samote. Drugi vodnik Zahodne Julijske Alpe Klemna Janše prinaša opise mikavnega zahodnega dela Julijcev, ki so pretežno na italijanski strani meje, pa tako natančnega opisa nimajo niti v italijanščini. Vodnik Julijske Alpe: južni del pokriva območje od Krnske skupine čez Bohinjsko-Tolminski greben do Ratitovca in Jelovice, prekaljeni pisec Andraž Poljanec pa je za vnete raziskovalce pripravil tudi nekaj zahtevnejših sladkorčkov južnega roba Julijcev.

Kot zadnji je oktobra letos s podporo Fundacije za financiranje športnih organizacij v RS izšel vodnik Julijske Alpe: osrednji del, o zahtevnosti vzponov v katerem avtor Roman Tratar pravi: "Pogorje v osrednjem delu Julijskih Alp zajema večino naših najvišjih gora s Triglavom na čelu. Nanje iz dolin vodijo pretežno označene in tudi zavarovane poti, ki po zahtevnosti pogosto segajo v kategorijo zelo zahtevnih in je na njih priporočljiva uporaba samovarovanja. V brezpotnih območjih, kot je Martuljška skupina, vrhove dosežemo celo le s plezalnimi vzponi, najbolje v spremstvu gorskega vodnika. V predelu Pokljuke, Mežakle in gora nad Bohinjem pa so gore večinoma lažje dostopne, čeprav na kakšen vrh ni označene poti oziroma nanj vodijo le manj zahtevna brezpotja."

Zimske gore, čeravno lepe in mogočne, so tudi nevarne, prav tako obiskovalcem gora polaga na srce Gorazd Gorišek, avtor letos izdanega vodnika V zasnežene gore. Ta je namenjen širšemu krogu uporabnikov, zato so v večini predstavljeni lažji sredogorski vrhovi, za gorniške sladokusce pa je opisanih tudi nekaj zahtevnejših visokogorskih tur. Ljubitelji zimskih gora najdejo ideje in opise za vzpone na 55 ciljev Julijskih Alp, Karavank, Kamniško-Savinjskih Alp, Primorske, Notranjske, Posavja in Ziljskih Alp.

Letos so poleg omenjenih vodnikov izšli še vodnika Slovenian Mountain Trail (Gorazd Gorišek, Mojca Stritar Kučuk, Andraž Poljanec) v angleščini in Dolomiti po dolgem in počez (Andrej Mašera), avtobiografski deli Tista lepa leta (Rado Kočevar in Mojca Volkar Trobevšek) in Vprašaj goro (Joža Mihelič), nova izdaja učbenika Plezalna tehnika (Marjan Keršič - Belač), slikanica Pravljica o gamsku Viliju in gorskih rožicah (Stanka Klakočer), zemljevid Lisca in Sevnica z okolico ter prav poseben Planinski koledar 2020.

Planinska zveza Slovenije se bo na 35. Slovenskem knjižnem sejmu, ki bo od 27. novembra do 1. decembra v ljubljanskem Cankarjevem domu, že tradicionalno predstavila s posebnimi sejemskimi ugodnostmi, težko pričakovanimi novostmi, že uveljavljenimi planinskimi vodniki, zemljevidi in leposlovjem.


koledar dogodkov
...vse prireditve na enem mestu