Po Slovenski planinski poti in v Pravljičarijo pod Triglavom
Planinska založba je izdala tri prenovljene vodnike po SPP in čisto nove planinske pravljice...
avtor
Manca Čujež, PZS
 

V pričakovanju 34. Slovenskega knjižnega sejma je tudi Planinska založba, ki je svojo zbirko v teh dneh obogatila s trilogijo novih vodnikov po legendarni Slovenski planinski poti izpod peresa prekaljenih piscev Gorazda Goriška, Mojce Stritar Kučuk in Andraža Poljanca ter zbirko pravljičnih zgodb iz planinskega sveta Pravljičarija pod Triglavom priznane publicistke in pravljičarke Kristine Menih. Planinska zveza Slovenije se že četrtič pridružuje mednarodni pobudi Brati gore in v novo leto zre s planinskim koledarjem 2019. 

Slovenska planinska pot (SPP), ki je nastala leta 1953 na pobudo Ivana Šumljaka, je najbolj priljubljena vezna pot v Sloveniji ter ena najstarejših v Evropi in na svetu. O njeni priljubljenosti priča tudi podatek, da je bilo do danes prodanih že več kot 100 tisoč Dnevnikov s SPP.

Novi vodnik Slovenska planinska pot je izšel v treh delih, izpod peresa treh avtorjev, prekaljenih piscev gorniške literature z izjemno tako literarno kot gorniško kilometrino. V prvem nas Gorazd Gorišek vodi iz Maribora čez Pohorje, Kamniško-Savinjske Alpe in Karavanke do Mojstrane, kjer nas prepusti avtorici drugega dela Mojci Stritar Kučuk, ki nas popelje čez Julijske Alpe, pri čemer obiščemo nekatere najvišje slovenske vrhove s Triglavom in Jalovcem na čelu. V tretjem delu nas Andraž Poljanec vodi čez Cerkljansko hribovje, kraške planote in primorski kras vse do slovenskega morja. Vodniki, ki jih je uredil Jože Drab, so izšli s podporo Fundacije za financiranje športnih organizacij v Republiki Sloveniji.

Pravljičarija pod Triglavom, namenjena otrokom in odraslim, je zbirka desetih pravljičnih zgodb iz planinskega sveta publicistke, priznane pravljičarke in pripovedovalke Kristine Menih, ki jih je z ilustracijami obogatil Jernej Kovač Myint. V zadnji dolini pod Triglavom se končuje človeku poznano življenje in se začenja domišljijski svet sanj. V svetu drugačnih zgodb se ne glede na razlike pletejo povezave poštenih duš, ki mislijo dobro. Prijateljstva med hišno ljubljenko, pitbulko Dixie, medvedom Demom, ježkom Pleškom, vilami, škrati in drugo visokogorsko in obmorsko druščino so še kako mogoča, zanimiva in tudi poučna. Urednica knjige je Anka Rudolf.

Planinski koledar 2019 kar kliče po novih doživetjih v objemu gora in obujanju planinskih spominov. Slikovite avtorske fotografije popeljejo po slovenskem gorskem svetu v različnih letnih časih in delih dneva, tako da bo pristen okus planinstva v podobah svež vse leto.

 

Planinska zveza Slovenije se že četrtič pridružuje pobudi Alpske konvencije Brati gore 2018 ter vabi k praznovanju mednarodnega dneva gora z organizacijo knjižno obarvanih dogodkov v dneh okrog 11. decembra.


koledar dogodkov
...vse prireditve na enem mestu