7. april je svetovni dan zdravja
Letošnja tema je podpora medicinskim sestram, zdravstvenim tehnikom in babicam pri njihovem delu...
avtor
Žiga Černe
 
Svetovna zdravstvena organizacija je leto 2020 razglasila za mednarodno leto medicinskih sester in babic. Zakaj? V počastitev 200-letnice rojstva Florence Nightingale, utemeljiteljice sodobne zdravstvene nege, in zaradi ključne vloge medicinskih sester, zdravstvenih tehnikov in babic pri varovanju in ohranjanju zdravja. Florence Nightingale, rojena 12. maja 1820 v Firencah, je vpeljala prvo formalno izobraževanje za medicinske sestre ter s tem postavila podlago za razvoj zdravstvene nege kot stroke in mejnik v poklicu medicinskih sester, zdravstvenih tehnikov in babic. 

Letošnja kampanja naj bi bila sicer osredinjena na krepitev zdravstvene nege in babištva, zaradi aktualnih dogodkov po vsem svetu v zvezi s koronavirusom pa je v ospredju predvsem izražanje podpore in hvaležnosti medicinskim sestram, zdravstvenim tehnikom in babicam za skrb in njihovo požrtvovalno delo.
 
Vzemimo si trenutek in jim recimo HVALA. Izkažimo jim spoštovanje in v času epidemije sledimo njihovim navodilom in priporočilom. Ostanimo doma in podprimo njihovo delo.

Več o zdravstveni negi na Slovenskem preberite na www.nijz.si, nekaj statističnih podatkov in zanimivosti o tokratnih slavljencih pa preberite na www.stat.si.

koledar dogodkov
...vse prireditve na enem mestu