Namenite del dohodnine za boljše počutje in kondicijo
Davčni zavezanci lahko do 0,5% dohodnine namenite za financiranje neprofitnih športnih društev...
avtor
Žiga Černe
 

Davčni zavezanci lahko do 0,5% dohodnine, odmerjene od dohodkov, ki se vštevajo v letno davčno osnovo (plače…), namenite za financiranje splošno-koristnih namenov, kamor sodijo tudi neprofitne športne organizacije, torej društva, ki delujejo v javnem interesu. Sredstva lahko namenite lahko enemu ali največ petim upravičencem, ki so objavljeni na seznamu upravičencev do donacij za leto 2019.

Slovenci smo lani z donacijo dela dohodnine podporo izkazali le v tridesetih odstotkih možnosti vsem organizacijam, med katerimi je navječ denarja prejela dobrodelna organizacija Rdeči noski (17.484 zavezancev jim je namenilo 224.414,91 evrov). Prvi organizaciji, ki sta povezani s športom sta Gorska reševalna zveza Slovenije (na 34. mestu, 996 upravičencev jim je omogočilo 12.669,79 evrov donacije) ter Planinska zveza Slovenije (43. mesto, 820 upravičencev jim je doniralo 9.261,79 evrov).

Zahtevo za namenitev dela dohodnine za donacije je možno oddati kadar koli preko sistema eDavki, pisno ali ustno na zapisnik pri finančnem organu. Obrazec je objavljen na spletni strani FURS.

Vložena zahteva velja do preklica ali do spremembe zahteve, kar pomeni, da zavezancu za dohodnino ni treba vsako leto vlagati nove zahteve. Vloži jo v primeru, da jo vlaga prvič ali če želi del dohodnine nameniti komu drugemu.

Rok za oddajo vloge je načeloma kadarkoli, vendar, če želimo, da se prejemnika dela dohodnine upošteva že za letošnjo dohodnino, je potrebno vlogo oddati do konca tega leta.

Če se za donacijo ne odločite, vaš denar pobere država. Odločitev je seveda vaša!


koledar dogodkov
...vse prireditve na enem mestu