Rožnati oktober
Začel se je mednarodni mesec osveščanja o raku dojk, tudi letos s precej gibanja...
avtor
Europa donna
 
V Sloveniji vsako leto za rakom dojk zboli skoraj 1300 žensk in do 15 moških, skoraj 400 žensk in do 10 moških pa umre. V Združenju Europa Donna Slovenija že vrsto let oktobra pripravijo številne aktivnosti, s katerimi želijo obeležiti rožnati oktober, osveščati širšo javnost o raku dojk in opozoriti na pomen zdravega načina življenja in zgodnjega odkrivanja bolezni.
 

Zdrav življenjski slog danes za zdravje v prihodnosti

Za zmanjševanje umrljivosti je pomembno predvsem osveščanje, zgodnje odkrivanje in takojšnje učinkovito in posameznici prilagojeno zdravljenje. Letos smo v ospredje rožnatega oktobra ponovno postavili skrb za svoje zdravje, saj lahko sami s svojim življenjskim slogom danes prispevamo k svojemu zdravju v prihodnosti. Številne raziskave kažejo povezavo med zdravim načinom življenja in manjšim tveganjem za razvoj raka dojk. V skladu s temi raziskavami lahko prekomerni telesni teži in pomanjkanju telesne aktivnosti pripišemo od 25 do 33 odstotkov vseh primerov raka dojk. Kar pomeni, da so zdrav način življenja, z rednim gibanjem, zdravo in uravnoteženo prehrano ter ohranjanje normalne telesne teže predstavljajo tri preproste, vendar ključni odločitve za zdravje.

 

Teki in hoje za upanje

V rožnatem oktobru že vrsto let organiziramo netekmovalne humanitarne teke pod skupnim imenom »Tek in hoja za upanje«, ki so namenjen gibanju, druženju in zbiranju sredstev. Vabljeni, da se nam pridružite na enem izmed športno-humanitarnih dogodkov, ki bodo letos potekali v Ravnah na Koroškem, Zagorju ob Savi, Novem mestu, Novi Gorici, Sevnici, Slovenski Bistrici, Postojni in na Obali. Obujte si športne copate in se nam pridružite. Zbrana sredstva bomo namenili potrebam v lokalnem okolju, kjer bodo potekali dogodki. 

Za večletno podporo pri izvedbi dogodkov Tek in hoja za upanje se zahvaljujemo družbi Mercator, ki je letos v okviru svoje interne pobude Tek nas druži, svoje zaposlene pozvalo, da podprejo dober namen in se nam pridružijo tudi na tekih in hoji po Sloveniji. Pivovarna Laško Union z vodo Zala že tradicionalno pomaga pri uresničevanju projektov Europe Donne, ki želijo opozoriti na pomen gibanja, druženja in humanitarnosti.

 


koledar dogodkov
...vse prireditve na enem mestu