Planinski vodniki po vrhovih in dolinah Julijskih Alp
Izdana dela popišejo vse od najpreprostejših markiranih planinskih poti do zahtevnih brezpotij...
avtor
PZS
 

Julijske Alpe so najvišje in najobsežnejše slovensko gorstvo s številnimi dolinami, visokimi kraškimi planotami, mnogoterimi vrhovi in ostenji, ki se ponašajo s premnogimi planinskimi, lovskimi in tudi pozabljenimi potmi. Prav zaradi obsega vsega zgoraj naštetega so se snovalci vodnika odločili za »intimnejši« pristop k Julijcem in k izdaji zbirke več preglednejših vodnikov. V sklopu zbirke Julijske Alpe so do zdaj izšla že tri dela, in sicer vodnik Zahodne Julijske Alpe, Julijske Alpe: skupini Mangarta in Jalovca ter Julijske Alpe: Južni del. Zadnji, četrti del pa bo izšel prihodnje leto in bo opisoval manjkajoči osrednji del Julijskih Alp, vključno z njegovimi najvišjimi očaki.

Vsa dela predstavljajo težko pričakovano, modernemu uporabniku prilagojeno prenovo legendarnega dela Julijske Alpe Tineta Miheliča. Pisci vodnikov so izkušeni entuziasti, ki so vse opise preverili z lastnimi nogami in jih napisali tako za planince, ki delajo prve korake v gorski svet, kot za najbolj izkušene stezosledce in ljubitelje brezpotij ter normalnih pristopov na osamljene vrhove.

Vodnike odlikuje enciklopedična sistematičnost, opisom dolin in izhodišč sledi poglavje o kočah in zavetiščih, najpomembnejši del pa so seveda opisi vseh vrhov in poti nanje. Pregledna in nazorna zasnova izpostavlja najpomembnejše podatke, dodane so GPS-koordinate vseh pomembnih točk in ilustrativne fotografije, ki pomagajo pri orientiranju. Iskanje podatkov olajša tudi prenovljena grafična podoba. O celotnih Julijskih Alpah se sicer lahko podučite ali se zanje navdušite v dodatnem uvodnem delu, ki je brezplačno dostopen na spletni strani julijci.pzs.si, več o posameznih priročnikih pa preberite na www.pzs.si.


koledar dogodkov
...vse prireditve na enem mestu