Prisvojite si nazaj svoje ulice… Prisvojite si nazaj svojo prihodnost
Organizacija športa za vse TAFISA je za eno izmed osrednjih prizorišč programa izbrala Ljubljano...
avtor
OKS
 

Svet se spoprijema s krizo telesne neaktivnosti, ki prerašča v epidemijo ter uničuje gospodarstvo in desetka človeški potencial. V Sloveniji se 22 % prebivalstva nikoli ne ukvarja s športom oziroma z rekreacijo, le 20% prebivalstva pa je včlanjenega v športni klub ali fitnes center. Na vprašanje, zakaj so telesno neaktivni, je 45 % državljanov odgovorilo, da preprosto nimajo časa za šport. Druga težava, ki so jo navedli, je, da je ukvarjanje s športom predrago. Tak položaj je sicer nesprejemljiv, vendar ga lahko ustavimo.

Šport in telesna aktivnost ne zahtevata vedno posebnih objektov. Izvajati ju je mogoče zunaj organiziranih struktur, na primer na odprtih in javnih površinah, kot so parki, ulice in trgi. Študije kažejo, da se ljudje radi rekreirajo na odprtih površinah. In res, kar 60 % prebivalcev Slovenije pravi, da telesno aktivnost in šport izvajajo na javnih površinah. Toda za spodbujanje tega trenda lahko storimo še več in telesno aktivnost omogočimo prav vsem.

Javne in odprte površine so tiste, na katerih odraščamo, odkrivamo svet, se zabavamo, preživljamo čas z družino in prosti čas, potujemo v šolo, na univerzo ali delo. So temelj življenja v vsaki skupnosti in imajo zaradi svoje narave potencial za aktivno preživljanje časa z rekreacijo.

Olimpijski komite Slovenije bo 19. in 20. maja, v BTC-ju gostil delavnico Prisvojite si nazaj svojo prihodnost, ki jo bodo vodili strokovnjaki TAFISE in katere cilj je, da bi v Ljubljani oblikovali trajnostno strategijo aktivnega mesta ter izkoristili prednosti programa športa za vse.

Program spodbuja uporabo odprtih in javnih površin v okviru športa za vse in telesno aktivnost skozi vse leto. Prizadeva si za razvijanje strategije Aktivnega mesta za dolgoročni uspeh programa in izboljšanje kakovosti življenja v mestu. Skladno s tem si tudi OKS-ZŠZ prizadeva v svojo skupnost vnesti številne zdravstvene, gospodarske in družbene koristi programa Športa za vse ter svojim prebivalcem omogočiti vključitev v telesne aktivnosti.


koledar dogodkov
...vse prireditve na enem mestu