Že 59. Pohod ob žici
Letošnja izdaja najbolj množičnega rekrativnega dogodka bo predvsem tekaško nekoliko prenovljena...
avtor
Žiga Černe
 

Pot spominov in tovarištva (PST) je skoraj 33 km dolga sprehajalna pot, ki teče po trasi, kjer je med vojno okupatorska vojska ogradila Ljubljano z žično ograjo in mesto spremenila v neke vrste koncentracijsko taborišče.

PST je z odlokom mesta Ljubljana proglašena za zgodovinski spomenik in obenem spomenik oblikovane narave. Danes je PST štiri metre široka, posuta s peskom, ob obeh straneh pa ima skoraj po vsej dolžini 4 metre široke zelene površine na katerih je posajenih preko sedemtisoč dreves. Ob PST sta vgrajena stodva spominska stebra.

Več o poti preberite na strani Društva Zeleni prstan, ki skrbi, da Pot ostane edinstven pomnik velikega pomena za Ljubljano in Ljubljančane v oblikovnem, vzgojnem, rekreativnem in še posebej turističnem pogledu.

Da pa se ne bomo preveč zaplezali v zgodovino, se raje posvetimo sedanjosti in vsaj še bližnji prihodnosti. PST je v sodobnejšem času prevzela predvsem rekreativno vlogo. Če ne verjamete, se samo sprehodite po njej. Na njej vsako leto poteka tudi najbolj množičen rekreativni dogodek pri nas in verjetno še daleč naokoli. Predvsem v zadnjem desetletju se število rekreativcev in rekreativk, ki se odločijo bodisi za pohod ali tek trojk, vsako leto povečuje.

Letošnji dogodek je takorekoč pred vrati, že zdaj pa so k brezplačni prijavi na Tek trojk vabljeni predvsem rekreativni tekači in tekačice. Rok za prijavo je 30. april, podrobnosti pa najdete na www.pohod.si, kjer najdete tudi podroben program pohodov.


koledar dogodkov
...vse prireditve na enem mestu