5 tekov za 125 nasmehov
Večna dobra volja gojencev CUDV Radovljica, so Klemnu Dolencu dali krila za izvedbo novega projekta…
avtor
Žiga Černe
 

Nasmehi so nalezljivi in če tega kdo ni vedel prej, je lahko opazil na predstavitvenem dogodku projekta, ki spodbuja otroke in odrasle z motnjami v duševnem razvoju k bolj dejavnemu načinu življenja z gibanjem in športom.

V Centru za usposabljanje delo in varstvo Radovljica so že lani pripravili projekt »5 tekov za 5 nasmehov«, njegov idejni vodja Klemen Dolenc pa je petim gojencem omogočil brezplačno strokovno vodeno vadbo in udeležbo na petih rekreativnih tekaških prireditvah, ob tem pa poskrbel tudi za pokrovitelje in tekaško opremo.

Osnovni cilj projekta, ki odslej ni več le gorenjski ampak slovenski, je integracija oseb z motnjo v duševnem razvoju v širše socialno okolje, kar pomeni tudi bolj bogato in raznoliko življenje ne le udeležencev ampak tudi njihovim staršem in vaditeljem. Povezanosti in vključitve se seveda  ne da doseči na način, da zanje na prireditvah organiziramo dodatno kategorijo, ampak le tako, da tečejo skupaj z ostalimi in v skladu z osnovnim načelom fair playa.

Zaradi lanskih doseženih rezultatov ter zadovoljstva  vseh vpletenih, so letos zastavili projekt še nekoliko širše - na 125 nasmehov in hkrati še na ostale štiri centre za usposabljanje delo in varstvo. Ob tem so se jim pridružili tudi pokrovitelji Tomas sport, Adidas in Zavarovalnica Adriatic Slovenica, Fakulteta za šport pa bo, ob pomoči dr. Branka Škofa, s strokovno usposobljenimi vaditelji pomagala pri pripravi in vodenju vadbenih programov. Vadba bo potekala redno, organizirano najmanj enkrat tedensko. Fakulteta se bo vključila tudi z meritvami rekreativnih tekačev in strokovnim spremljanjem rezultatov in napredka.

Sodelovanje na tekaških prireditvah bo potekalo s tekači prostovoljci, ki bodo športnikom - ki to potrebujejo - pomagali pri izbiri ustreznega tempa in jih na tekmovanju spremljali od starta do cilja.


koledar dogodkov
...vse prireditve na enem mestu